MDF platen

Dit artikel gaat over MDF-platen. Wat is MDF voor materiaal, wat zijn de eigenschappen ervan en waar kan je die platen zoal voor gebruiken.

Wat is MDF

MDF staat voor medium density fibreboard. Het is een geperst materiaal met een dichtheid die in het middelhoge gebied ligt. Anders dan bij hard- en zachtboard wordt bij de productie van MDF lijm bijgevoegd. Houtvezels worden zeer fijngemalen gemengd met kunstharslijm, en eenmaal droog wordt dat tussenproduct samengeperst tot platen. Een gangbare MDF-plaat is lichtbruin van kleur vanwege de gebruikte houtvezels en ingrediënten in de lijm. Naast deze zijn er nog vele andere soorten platen van MDF. Ze behoren tot de vezelplaten, zoals ook OSB en spaanplaat. Vanwege de hars hebben dit soort platen tamelijk gladde toplagen.

MDF platen

Eigenschappen van MDF

Omdat de houtvezels van MDF zo klein zijn, zijn de eigenschappen anders dan van bijvoorbeeld massief hout. Zo versplintert MDF niet. Daardoor is het frezen en zagen ervan vrij gemakkelijk. Er zijn prima ‘moeilijke’ vormen mee te maken. Platen van MDF trekken niet krom, iets wat timmerpanelen en multiplex wel doen. Met hitte zet het uit. MDF kan tamelijk veel vocht opnemen. Zolang ze daarvoor niet zijn behandeld, kunnen ze daarom alleen voor droge ruimtes worden gebruikt. Ook dien je alvorens ze te schilderen er een grondlaag op aan te brengen. De homogeniteit van MDF platen is niet erg groot. De buigsterkte is dat wel.

Toepassingen van MDF

MDF wordt veel gebruikt voor het maken van meubels. Voorbeelden daarvan zijn tafels, banken, bedden, tafels en kasten. Maar ook trapconstructies, plinten en deurlijsten worden ermee gemaakt. Wanneer eenmaal vochtwerend gemaakt, kan men MDF ook gebruiken voor de badkamer, de keuken en laminaatparket. Met vochtwerend MDF worden ook scheidingswanden en vensterbanken gemaakt. Klussers gebruiken MDF in tal van projecten in huis, zoals voor luidsprekerboxen, poppenhuizen en wandrekken. Tenslotte worden er ook kunstwerken mee gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *